Concert historie

Najaarsconcert VocaliseProgramma:
Georg Friedrich Händel Dixit Dominus
Henry Purcell Dido en Aeneas
Dirigent: Gerrit Maas
Datum: zaterdag 10 november 2018
Plaats: Brinkstraatkerk, Brinkstraat 41, Bennekom
Tijd: 20:15

M.m.v. ensemble van strijkers en klavecimbel en 5 solisten:
Irma ten Brinke, sopraan
Elsbeth Gerritsen, mezzo-sopraan
Ellen van Beek, alt
Jean-Léon Klostermann, tenor
Nathan Tax, bas

Toegang gratis, collecte na afloop

In Laren heeft Vocalise bijgedragen aan het Korenfestival, dat dit jaar voor de achtste maal is georganiseerd. Dit festival heeft altijd de vorm van een concert waarbij verschillende koren een bijdrage leveren, ingeleid en aan elkaar gepraat door een presentator. Naast Vocalise zongen dit jaar Voces Cyriaci uit Hoorn en Vrouwenschola Hildegard van het Vocaal Theologen Ensemble. Vocalise heeft hier een aantal van de stukken uit het klankkleurproject ten gehore gebracht, en in een slotlied tezamen met alle andere zangers en zangeressen het Ave Verum van Mozart. Leuk om een dergelijk concert eens te doen in een hele andere setting dan Ede!


Programma:
Palestrina Sicut cervus
Sweelinck Hodie natus est
Rheinberger Abendlied
Bruckner Os justi
Rachmaninov Deel 14 uit De Vespers
Bruckner Os justi
Dirigent: Gerrit Maas
Datum: zondag 17 juni 2018
Plaats: Sint Jansbasiliek, Laren (NH)
Tijd: 14:30 uur

Tijdens deze studiedag stond dit keer niet het repertoire, maar de klank en samenzang centraal. Alle vier de stemgroepen hadden een eigen zangcoach, die met ons werkte aan zangtechniek, klankvorming en samenzang. De basis, die zo voor de lunch werd gelegd, kende in het begin van de middag een verdere uitbouw met één van de andere coaches. Later op de dag hebben we, met succes, het geleerde in praktijk gebracht tijdens een inloopconcert in de fraaie Pieterskerk.
Het was een leuke, leerzame en nuttige dag, die we afsloten met een gezellige borrel en diner.


Programma:
Mozart Ave Verum Corpus
Rheinberger Abendlied
Barber Agnus Dei
Bruckner Os justi
Palestrina Sicut cervus
Ton de Leeuw The magic of music
Whitacre Sainte Chapelle
Byrd Ave verum
Kreek een van de psalmen
Rachmaninov een deel uit de vespers
Sweelinck Hodie natus est
Dirigent: Gerrit Maas
Datum: zaterdag 3 februari 2018
Plaats: Pieterskerk, Utrecht
Tijd: 15:30 uur

Een fijn zaterdagmiddagconcert als onderdeel van het EFZO kerstkorenfestival, met zowel klassiek kerstrepertoire als typisch Vocalise-muziek. De lieflijk gezongen Rutter Carols (Angels’ Carol en Sans Day Carol) benaderden de zoetheid van de door Gerrit Maas genoemde kerstkransjes  wel heel dicht. Daarnaast klonken klassieke werken als Coventry Carol en Puer Natus in Bethlehem van Scheidt, waarin elk couplet door een andere eerste sopraan als voorganger werd ingeleid. Vervolgens lieten drie prachtige psalmen van Kreek horen hoe mooi Vocalise kan klinken in meerstemmig a capella werk – ook al is de tekst niet begrijpelijk want in het Ests. Al met al een mooi en gevarieerd miniconcert, waarbij de EFZO-coördinator in de afsluiting zijn bewondering niet onder stoelen of banken stak en zich hardop afvroeg of Vocalise wel een amateurkoor was.


Programma:
Cyrillus Kreek Psalmen van David
Taaveti laul 104
Taaveti laul 84
Taaveti laul 121
Franz Gruger, arrangement Gerrit Maas Stille Nacht

arrangement Martin Shaw Coventry Carol
Samuel Scheidt Puer natus in Bethlehem
John Rutter uit de bundel “Carols for Choirs 2”:
Angel’s Carol
Sans Day Carol
Jan Pieterszoon Sweelinck Hodie Christus natus est
Dirigent: Gerrit Maas
Datum: zaterdag 16 december 2017
Plaats: Oude kerk, Ede
Tijd: 15:00 uur
Najaarsconcert Vocalise

De mis in e-klein van Anton Bruckner; 8-stemmig uitgevoerd door Vocalise en begeleid door een orkest van hout- en koperblazers in dubbele bezetting. Omlijst door liederen van Cyrillus Kreek, Franz Schubert  en Johannes Brahms, harp en hoorn. Een prachtige compositie. Het publiek, wat in grote getale op deze regenachtige avond was toegestroomd, was gevangen door de sfeer van de muziek. Zangers en muzikanten gaven inhoud en glans aan Bruckner’s mis en versterkten elkaar in de bijna symfonische en rijke muziek. De sprookjesachtige muziek van Cyrillus Kreek, de romantische werken van Brahms, uitgevoerd door het vrouwenkoor onder begeleiding van harp en hoorn, en het werk “die Nacht” van Franz Schubert, door het mannenkoor, brachten romantiek en vervoering in de Oude Kerk in Ede.

Programma:
Johannes Brahms uit 12 Lieder und Romanzen opus 44:
2. Der Bräutigam
9. Am Wildbach die Weiden
11. Die Braut
12. Märznacht
Johannes Brahms uit 4 Gesänge opus 17:
1. Es tönt ein voller Harfenklang
Franz Schubert uit 4 Gesänge opus 17:
4. Die Nacht
Cyrillus Kreek Psalmen van David
Taaveti laul 104
Taaveti laul 22
Taaveti laul 84
Taaveti laul 121
Taaveti laul 141
Meil aia-äärne tänavas
Anton Bruckner Mis in e-klein, met hout- en koperblazers in dubbele bezetting
Dirigent: Gerrit Maas
Datum: zaterdag 18 november 2017
Plaats: Oude kerk Ede
Tijd: 20:15 uur
KoperKoor 2017

Een dubbelconcert van Vocalise en koperkwintet Cu4+ moderne en oude muziek voor koor en koper

Koper en Koor hebben elkaar gevonden

Koor en koper samen, in één concert, is geen alledaagse combinatie. Vocalise durfde het aan en zocht samenwerking met het koperkwintet Cu4+. Op het programma van dit dubbelconcert stond oude en moderne muziek: werken van Gombert, Sweelinck,Tallis, Nyman en Gjeilo, met als klap op de vuurpijl de wereldpremière van alle acht delen van “The Mystic Trumpeter” van de Nederlandse componist Rob Goorhuis.

Het eerste concert vond plaats in Utrecht, thuisbasis van Cu4+. In het kleine Lutherse kerkje kon het publiek genieten van ingetogen a capella werken (Sweelinck en Gjeilo) en expressieve stukken met koper, die de gehele kerk vulden.

Een verrassend concert, volgens bezoekers. Een mooi compliment kregen we van de componist zelf, die zei zeer tevreden te zijn met onze vertolking van zijn werk. Een dag later was de Oude Kerk in Bennekom aan de beurt. Deze wat grotere kerk was anders van akoestiek en sfeer, de balans tussen koper en koor was uitstekend en ook de a capella werken kwamen goed tot hun recht. Na het concert in Utrecht was het vertrouwen bij koor en kwintet gegroeid, waardoor het plezier in het musiceren van de gezichten af te lezen was. Ook in Bennekom reageerde het publiek verrast en enthousiast op de dynamische wijze waarop we dit concert vorm hadden gegeven. Er was lof voor de samensmelting van koor en koper.

Programma:
Thomas Tallis Lamentationes of Jeremiah
Rob Goorhuis The mystic Trumpeter eight pieces for mixed choir ssatbb & brass quartet
Nicolas Gombert Je prens congie
Jan Pieterszoon Sweelinck Psalm 121
Ola Gjeilo Northern Lights
Dirigent: Gerrit Maas
Plaats: vrijdag 21 april Lutherse kerk in Utrecht en 22 april Oude Kerk in Bennekom
Tijd: Tijd 20:15 uur (beide concerten)

De tachtigste verjaardag van componist Philip Glass, pionier van de minimalistische muziek, werd op 5 februari uitbundig gevierd met een artistiek zeer gevarieerd eerbetoon in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp. Op uitnodiging heeft Vocalise - als enige koor - aan deze hommage deelgenomen. Zangers, harpen, slagwerk, saxofoons, strijkers, piano en gitaar brachten samen met andere kunstvormen als dans, fotografie, film, tekenkunst, poëzie een hommage aan Philip Glass. Zijn werk werd prachtig uitgevoerd en kleurrijk vertaald. Het publiek was onder de indruk. Vocalise bracht ‘Three Songs For Chorus A Capella’ ten gehore, drie inspirerende werken die Philip Glass in 1984 componeerde. Deze succesrijke uitvoering was een mooie bijdrage aan de lofzang voor Philip Glass. Met Koyaanisqatsi werd de hommage door alle muzikanten gezamenlijk afgesloten en het publiek reageerde met een staande ovatie.


Programma: Philip Glass, three songs
Dirigent: Peter-Paul van Beekum
Plaats: Theater de Meerse, Raadhuisplein 3 in Hoofddorp
Tijd: 14:00
Bijzonderheden: Radio opname

Na de succesvolle uitvoering van de Vespers van Rachmaninov op 9 en 10 december, bracht Vocalise bij dit korenfestival een verzameling van 7 Vespers ten gehore. De vertolking was ook bij deze uitvoering in de Oude Kerk in Ede goed. Vocalise zong traditiegetrouw als laatste koor, en het publiek bleef geboeid door het optreden.

Programma: Vespers 1, 3, 6, 9, 10, 14 en 15 van Rachmaninov
Dirigent: Gerrit Maas
Plaats: Oude Kerk Grotestraat 58, Ede
Tijd: 17:00 uur
Vespers

In een volle Oude Kerk in Bennekom zong Vocalise de Vespers van Sergei Rachmaninov. De prachtige uitvoering en dito akoestiek werden zeer door het publiek gewaardeerd. Door ingetogen en meer uitbundige Vespers lieten de toeschouwers zich - geroerd- meevoeren. Dit monumentale koorwerk, bestaande uit 15 vespers, is in drie maanden tijd in het jaar 1915 door Rachmaninov geschreven.Hij benut hiervoor een liturgische tekst van de Russisch orthodoxe kerk voor de vesperdienst, die bij zonsondergang begint. Aan het Russische programma van Vocalise werkten Nicky Bouwers (alt) en Livio Gabrielli (tenor) als solisten, en enkele projectkoorleden mee. Het luisterrijke concert gaf een mooie muzikale invulling aan de Kerstgedachte. Het publiek heeft genoten van een geslaagd concert en een wens om dit koorwerk met Vocalise uit te voeren, is voor de dirigent in vervulling gegaan.

Programma: Vespers van Rachmaninov
Plaats: Oude Kerk of Sint-Alexanderkerk, Dorpsstraat 45 in Bennekom
Tijd: 20:15 uur
Toegang: gratis (collecte na afloop)

Vocalise heeft, onder artistieke leiding van Gerrit Maas, een sfeervolle bijdrage aan dit festival geleverd. Prachtige Kerstliederen, zowel niet alledaagse als meer traditionele, en een viertal Vespers van Sergei Rachmaninov werden ten gehore gebracht. Het publiek was in groten getale naar de bijzonder verlichte Oude Kerk in Bennekom toegestroomd en kon genieten van een mooi en afwisselend optreden in Kerstsfeer. Deze muzikale bijdrage vormt de opmaat naar de uitvoering van het volledige koorwerk de Vespers van Sergei Rachmaninov in dezelfde kerk, ruim een etmaal later.


Programma:
arrangement David Willcocks The first Nowell
arrangement Martin Shaw Coventry Carol (Lulla Lulla)
Franz Gruger, arrangement Gerrit Maas Stille Nacht
Michael Praetorius Es ist ein Ros entsprungen
Albert de Klerk Pater Noster
Rachmaninov Vespers 3, 4, 6 en 14
Plaats: Oude Kerk of Sint-Alexanderkerk, Dorpsstraat 45 in Bennekom
Tijd: 16:00
Zingend glas

Op 4 juni 2016 bezong Vocalise in haar voorjaarsconcert het Glas. Of de liederen nu geschreven waren door de componist Glass, of de inhoud ging over glas, of de instrumentale begeleiding was van glas (zingende glazen): alle liederen hadden met glas te maken. Ook het glaasje ontbrak niet: nadat het publiek een drankje had gekregen werden middeleeuwse drankliederen ten gehore gebracht. Het was een sfeervol en gevarieerd concert. Het programma vindt u hieronder.

Programma:
Philip Glass: Three songs for choir a capella
Ēriks Ešenvalds: Northern Lights (met ‘zingende’ glazen)
Ludwig von Beethoven: Duett met zwei obligaten Augengläser (cello en altviool)
Gregorio Allegri: Miserere
Johann Seb. Bach: “Contrapunctus 13” uit Die Kunst der Fuge (piano/clavecimbel)
Claudio Monteverdi: Questo specchio ti dono
Johann Seb. Bach: ”Contrapunctus 13 inversus” uit Die Kunst der Fuge (piano/clavecimbel)
Eric Whitacre: Sainte-Chapelle

glaasje


Arnold von Brück: So trinken wir alle
Jakob Meiland: Frisch auf, gut Gsell
Johann Hermann Schein: Holla gut Gsell
Pierre Attaingnant: Tourdion
Mariavespers 2016

Vocalise heeft op 30 januari 2016 een bijzonder project uitgevoerd voor een enthousiast publiek in een overvolle Oude Kerk in Ede: de Mariavespers van Monteverdi. Het werk is door Vocalise, samen met projectkoorleden en projectorkest vanaf november 2015 ingestudeerd onder leiding van onze dirigent Gerrit Maas.
De Mariavespers – een dubbelkorig werk - wordt wel de ‘Hohe Messe van de 17e eeuw’ genoemd. Net als Bachs meesterwerk: groots van opzet, haast alle mogelijke combinaties van instrumenten en stemmen zijn erin te beluisteren. De componist gebruikt behalve de oude ook de voor zijn tijd modernste compositievormen. Deze “Vespro della Beate Virgine” worden zelden door amateurs uitgevoerd. Daarom zijn we erg blij dat het ons is gelukt om, met steun van subsidie van het VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds het werk op de planken te brengen. Met groot succes!

Noorderlicht-concert-2015

Op 3 oktober 2015 heeft Vocalise het concert ‘Noorderlicht’ uitgevoerd in de Beatrixkerk in Ede m.m.v. het Holland Slagwerk Duo.Een prachtig concert met zowel verstilde momenten als groot spektakel erin, in afwisseling tussen koor en slagwerkers. Het programma vindt u hieronder.


Programma:
Ēriks Ešenvalds Northern Lights - power chimes, kristallen glazen
Giya Kancheli Lulling the Sun - slagwerk (vibrafoon, grote trom, bekkens, claves, tamtam)
Arvo Pärt Da pacem Domine
Ola Gjeilo Northern Lights
Morten Lauridsen O Magnum Mysterium
Edvard Grieg Våren
Solowerk voor slagwerk

Passieconcert-voorjaar-2015

Vocalise heeft op 28 maart 2015 een passieconcert uitgevoerd, deze keer in de Oude Kerk in Ede. Die avond hebben we twee grote werken gezongen: The Lamentations of Jeremiah van Thomas Tallis, a capella en in het Latijn; en de Johannes-Passion van Thomas Selle, in het Duits, met een solist en begeleid door een klein gelegenheidsensemble. Beide stukken stammen uit dezelfde periode, namelijk de Renaissance.

Najaarsconcert 2014

Op 20 september heeft Vocalise een programma uitgevoerd met een grote diversiteit. Echter, alle stukken hebben hetzelfde thema: wind en water. We kwamen de elementen tegen als het weer – regen en wind. Of we stonden aan stromende rivieren, kabbelende beekjes of een deinende zee, en hoorden wat daar allemaal kan gebeuren. Sommige stukken zijn zeer serieus, andere een grote grap. We bestreken hiermee bovendien vele eeuwen, variërend van de renaissance tot de late twintigste eeuw.


Programma

 • John Taverner – uit de Western Wind Mass:
    1. Gloria
 • Edward Elgar – O wild West Wind!
 • Edward Elgar – As torrents in summer
 • Arvo Pärt – The woman with the alabaster box
 • Edvard Grieg – Ave maris stella
 • Samuel Barber – To be sung on the water
 • Jurriaan Andriessen – The three fishers
 • Ralph Vaughan Williams – uit Five English Folk Songs

     The dark-eyed sailor
     Just as the tide was flowing
 • Horrex & Keating – The weather forecast
 • Henry Purcell – muziek uit The Tempest
    1. Where does the black fiend
    2. Arise ye subterranean winds
    3. Dance of Winds (instrumentaal)
    4. Come unto these yellow sands - Full fathom five
    7. Dance of Spirits (instrumentaal)
    9. Great Neptune
    10. The Nereids and Tritons shall sing
    13. Halcyon days
    15. No stars again shall hurt you

  The Tempest is uitgevoerd met medewerking van Johanneke Vogel (sopraan), Evert Jan Nagtegaal (bariton), Lothar Blom en Jorrit Bakker (viool), Gwendolyn van Sijl (altviool), Peter Wijn (cello) en Elly Meijer (klavecimbel).


 • Mariavespers 2016

  Op 23, 28 en 30 november 2013 heeft Vocalise in Utrecht, Den Haag en in het Concertgebouw in Amsterdam, samen met Crea Orkest, Nederlands Concertkoor en Slava!projectkoor een weergaloos programma gebracht: de Glagolitische mis van Janácek en The Bells van Rachmaninov. Het was een ware belevenis om deze spectaculaire werken ten gehore te brengen, in het bijzonder in het Concertgebouw.
  Mariavespers 2016

  Net als in 2013 (Carmina Burana) organiseerde Vocalise ook in 2014 de scratchdagen. Er bleek veel enthousiasme te bestaan om wederom met orkest te scratchen, en daarom is ook dat jaar gekozen voor een groot werk voor koor en orkest: het Requiem van Verdi. De zingende deelnemers aan de Vocalise Scratchdagen vormden samen met de leden van het koor Vocalise het grote Scratchkoor en werden begeleid door een Scratchorkest. Het orkest werd net als in 2013 gevormd rondom een kleine kern van ervaren instrumentalisten. Het geheel stond onder de inspirerende leiding van Gerrit Maas, de dirigent van Vocalise.